Dil – Konuşma Bozukluğu
Dil, konuşma bozukluğu iletişim ve kişileri anlamada yaşanan sorunlar olabilmektedir, konuşmak ve anlamak insanı diğer canlılardan farklı kılan ve iletişimin sağlanması için oldukça önemlidir. Bu sebeple konuşma faaliyetinin akıcı, düzgün ve dil açısından daha anlamlı olması için Hasbahçe olarak birçok kişiye hizmet verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Konuşma bozukluğunun tedavi planlaması yapılmadan öncesinde neden olan faktörler özel tanı ile konulur ve tedavisi için program hazırlanır.
Dil – Konuşma Bozukluğu Terapisi Nedir?
Dil, konuşma bozukluğu terapisi nedir bakıldığında genel olarak çocukluk döneminde başlayabilmektedir. Kişilerin küçüklükten itibaren akademik başarısı ile sosyal ilişkilerini etkiler. Bununla birlikte duygusal gelişimi çökebilir ve bu sebeple erken tanı konulması gerekir. Erken tanı yöntemi ile kişilerin sorunları çözülmeye yönelik eğitimler sağlanır.
Dil Konuşma Bozukluğu Terapisi Faydaları
Dil, konuşma bozukluğu terapisi faydaları kişilere özel şekilde hazırlanır ve özellikle çocukların alıcı ile ifade edici dil becerileri geliştirilebilmektedir. Bireylerin sosyal yaşamı, akademik hayatı daha iyi olur ve daha küçükken düzeltilen dil ve konuşma bozukluğu erkenden düzeltildiği zaman kalıcı etkisi bulunur. Dil konuşma bozukluğu sorunları, dudak ve damak yarığı olan kişiler, çene ve ağız kaslarında zayıflık durumu, yutma sorunu, kekemelik, zihinsel yetersizlik, işitme kaybı, otizm gibi durumlarda etkilidir.
Dil – Konuşma Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Dil, konuşma bozukluğu belirtileri özellikle 2,5-3 yaşından itibaren görülemeye başlayabilir. Çocukların kendi yaşıtları gibi cümle kuramama durumunda bireyler dil ve konuşma bozukluğu belirtilerini görmeye başlayabilirler. Bunun dışında görülen bazı belirtiler şu şekildedir,
- Çocuklar konuşacak yaşa geldiği zaman konuşmaya başlayamama durumu.
- Konuşurken güçlük çekmek, konuşma seslerini çıkartamamak.
- Sesleri ve heceleri yutarak konuşmak ve yaşıtlarına göre gelişimde geri kalmak.
- Anlaşılmayı etkileyecek düzeyde hızlı konuşma durumu veya normalin altında yavaş konuşma durumu.
- İşaretle veya tek sözcük şeklinde iletişim kurmak.
Dil – Konuşma Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
Dil, konuşma bozukluğu çeşitleri nelerdir bakıldığı zaman 5 farklı çeşidi olabilmektedir. Bunlar gecikmiş dil, nörolojik sorunlara bağlı olan konuşma bozukluğu, artikülasyon ve fonolojik olan bozukluklar, kekemelik, afazi gibi çeşitler olabilmektedir. Dil ve konuşma problemleri farklı çeşitlerde meydana gelebilir ve bir veya birden fazla problemi eş zamanlı olarak yaşanabilir.