Fizik tedavi, fiziksel ve fonksiyonel bozukluğu olan hastaların tanı ve tedavisini kapsar. Fizik tedavi vücuda dışardan uygulanan sıcak, soğuk uygulamalar, masaj ve egzersizle ağrıyı azaltmaya, doğuştan olan ya da sonradan ortaya çıkan hareket kabiliyetini kazandırmaya yönelik uygulanan ilaç dışı tedavi yöntemidir.

 

Fizik tedavinin temel amaçları, ağrıların hafifletilmesi, kasların gevşetilmesi, ilaç tedavisinin azaltılması, duruş bozukluklarının giderilmesi olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak doğuştan ya da sonradan bedensel kısıtlılıkları olan bireylerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için yapılan rehabilitasyon uygulamalarını kapsar.

 

Fizik tedavi doğru ve yeterli uygulandığında hastalarda ilaç tedavisi kadar etkilidir.

Fizik Tedavi Uygulamasını Gerektiren Hastalıklar

  • Serebral Palsi
  • Omurga hastalıkları
  • Eklem rahatsızlıkları
  • Parkinson
  • Tansiyon veya beyin kanaması sonucu geçirilen felçler
  • Omurilik yaralanmalarına bağlı felçler
  • Kas hastalıkları
  • Sinir sistemi hastalıkları

Evde Fizik Tedavi

Bedensel yetersizliğinden kaynaklı olarak evden çıkamayan, çıkmakta zorlanan, desteksiz yürüyemeyen veya ayağa kalkmakta güçlük çeken hastalara yönelik evde fizik tedavi hizmeti sağlanmaktadır. Sonradan edinilmiş ya da doğuştan olan hareket kısıtlılığını gidermek için fizyoterapistler tarafından evde fizik tedavi hizmeti verilmektedir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile fonksiyonel ve fiziksel bozukluğu olan hastalara özel olarak tanı ve tedavi uygulanır. Bedensel sorunlardan dolayı günlük hayatlarında sorun yaşayan kişilere özel teknik ve yöntemler uygulanır ve böylece hastaların ağrıları yok edilerek fonksiyonel kapasitesinin arttırılması sağlanır. 

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile kişilerin günlük yaşam aktiviteleri tekrar kazandırılır, organların işlevlerinin sağlıklı hale gelmesi ile kişilerin bağımsız bir birey olarak toplumdaki yeri alması sağlanır. 

Fizik Tedavinin Faydaları  

Fizik tedavinin faydaları bakıldığı zaman temel amacı kişilerin kaslarını gevşetmek, ağrıların hafifletilmesi, ilaç tedavisinin olabildiğince azaltılması, vücutlarındaki duruş bozuklukların giderilmesi, kas dengesizliğini düzenlemek, hareket kabiliyeti ile dayanıklılığı arttırmak gibi birçok yararı bulunur. Tüm bu faydalar tamamen özel teknik ve yöntemlerle kişilere özel analiz sonrasında uygulanır. Fizik tedaviye hangi hastalıklara sahip olan kişiler gider genel olarak şu şekildedir, 

  • Parkinson 
  • Eklem rahatsızlığı 
  • Kas hastalığı 
  • Sinir sistemi hastalığı 
  • Serebral palsi 
  • Omurga hastalığı 
  • Tansiyon veya beyin kanaması sonrasında felç durumu 
  • Omurilik yaralanmalarına bağlı olarak felç durumu 

Rehabilitasyon Faydaları  

Rehabilitasyon faydaları bakıldığı zaman herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda sakatlığı olan kişilerin özel yöntemlerle tedavi edilmesi sağlanır. Yaşama uyum sağlaması amaçlanan bu kişilerin toplum dışına itilmeleri biz nebze olsun engellenir. Rehabilitasyon merkezine, bedensel ve zihinsel yetersizliği olanlar, işitme veya görme engeli olanlar, dikkat eksikliği, hiperaktivite sorunu, öğrenme sorunu olan kişiler gidebilir. 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Gelişime Katkıları 

Fizik tedavi ve rehabilitasyonun gelişime katkıları ile kişiler bedensel yetersizliğinin düzeltilmesi ile evden çıkabilir, hareket kısıtlaması giderilebilir ve sosyal hayata karıştırılabilir. Seans şeklinde yapılan uygulamalarda uzun yıllar deneyimli olan tecrübeli kadro kişilerin vücudunu ve sorunlarını iyi bir şekilde tanır ve tamamen kişilere özel tedavi yöntemleri hazırlanır. 

Hastaların tedavi süreci boyunca günlük yaşamlarında düzenlemeler görülür ve aktivitelerde artış gibi birçok olumlu değişim gözlenebilmektedir. Ayrıca kişilerin fizik tedavi için merkeze gelmesine gerek kalmadan evde fizik tedavi sağlanır böylece evden çıkamayan kişilere yönelik özel tedavi hizmetleri sağlanır. 

Randevu ve Diğer Sorularınız İçin Bizi Arayın!

Bizi arayarak izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. değerlendirme, özel eğitim, servis ve randevu tamamen ücretsiz, devlet destekli olarak sağlanmaktadır..