Çocuğunuzun Konuşma Terapisi İhtiyacı Olup Olmadığını Nasıl Anlayacaksınız?

Konuşma bozukluğu, çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar olan dönemi etkileyebilen bir süreçtir. Hafif bir konuşma bozukluğunun bile sosyal izolasyona kadar giden etkileri olabilir. Birçok ebeveyn içgüdüsel olarak çocuğunda konuşma problemi olup olmadığını anlayabilir.

Ebeveynler, çocuklarının oyun grubunda akranlarının gerisinde kalıp kalmadığına ya da iletişim kurma problemi yaşayıp yaşamadığına dikkat edebilir. Ancak, çocuğunuzun konuşma terapisi ihtiyacı olup olmadığını anlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır.

Çocuğunuzda Konuşma Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Bir ebeveyn çocuğunun konuşma ve dile becerilerinin yaşıtlarının gerisinde olduğunu düşünüyorsa, zaman kaybetmeden konuşma terapisine başvurması gerekir. Bu aşamada dil ve konuşma terapisti hemen konuşma terapisi sürecini başlatabilir.

Terapist, değerlendirmeleri neticesinde aileye süreci takip etmesi ve çocuktaki dil gelişimini desteklemek üzere çeşitli faydalı bilgiler verebilir. Süreci direkt olarak kendi yönetmeyi isteyebilir. Bu sebeple anne ve babalar, çocuklarının dil ve konuşma becerileri ile ilgili bir şüphe duyduğunda, zaman kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine danışması gerekir.

Konuşma Terapisine Ne Zaman Başvurulmalı?

Ebeveynler herhangi bir konuşma bozukluğu fark ettiğinde konuşma terapisi için bir uzmana başvurabilir.

Konuşma terapisine başvurulması gereken durumlar;

  • Bebeğiniz 3. ayına kadar emmesi bir reflekstir. Ancak, o zaman bilinçli bir beslenme eylemi gelişmeye başlar. Dolayısı ile yeni doğan ememiyorsa,
  • Çocuğunuz 2,5 ve 3 yaşında olmasına rağmen hiç konuşamıyorsa,
  • Çocuğunuz 6. ve 7. aydan sonra besinleri çiğneyemiyorsa,
  • Çiğneme esnasında dil ağız içinde bir daire içinde döner. Bu da 4 yaşındaki çocuğunuzun “r” sesini doğru söyleyebilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğunuz hala “r” sesini söyleyemiyorsa,
  • Çocuğunuz 1,5 yaşına geldiğinde bir bardaktan içmek istemiyorsa, ağızdan ve burundan zor nefes alıyor olabilir. Tiz sesleri çıkarabilmesi için “l”, “m”, “n”, “r” burundan nefes alması gerekir. Bu sesleri çıkaramıyorsa,
  • 5 yaşından sonra çocuğunuz hiçbir kelime konuşamazsa,
  • Çocuğunuz yüksek sesle sizi taklit etmezse;
  • Çocuğunuz ikinci yaşından sonra konuşmasında “k” ve “g” harfleri yoksa,
  • 3 yaşına gelen çocuğunuz konuşurken dilini dişlerinin arasına itiyorsa zaman kaybetmeden konuşma terapistine başvurmanızda yarar var.

Konuşma terapisi hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her çocuk bizim için özeldir.