Dil Konuşma Güçlüğü

dil-konusma-guclugu

Dil konuşma güçlüğü birbirinden farklı birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir. Dil ve konuşma zorluğu çeken kişiler iletişim kurmak ve kendilerini ifade etmek gibi alanlarda yetersiz kalabilmektedir. Dil ve konuşma bozukluğu belirtileri ile erkenden teşhis edilebilir ve tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir.

Dil Konuşma Güçlüğü Nedir?

Dil ve konuşma zorlukları temelde dil bozuklukları ve konuşmada bozukluklardan oluşmaktadır. Konuşma bozuklukları, konuşmak için gerekli olan seslerin doğru bir şekilde üretilememesidir. Dil bozuklukları ise harf ve sözcüklerin bir araya getirilmesinde zorluk yaşanması durumu olarak ifade edilebilir.

Dil ve konuşma bozukluğu çocukluktan itibaren yaklaşık 10 çocuktan 3’ünde görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumda atılabilecek en etkili adım ise erken teşhis ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi olacaktır. Dil konuşma zorluğu çeken kişiler için iletişim kurmak normal insanlara nazaran çok daha zordur. Etkili bir iletişim için konuşmanın zaruri olması beraberinde dil konuşma bozukluğu yaşayan insanların iletişim kurmakta zorlanmalarına neden olur.

Dil Konuşma Bozukluğu Tedavisinde Erken Tanı;

Dil ve konuşma bozukluğunun erken fark edilmesi tedavisinde etkili sonuç alınması için büyük önem taşımaktadır. Çocuklar için dil gelişimi 4.yaşlarının bitmesi ile tamamlanmaktadır. Çocukların 4 yaşını doldurmaları ile birlikte çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanmayan bireyler olmaları beklenir.

Dil ve Konuşma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Dil ve konuşma güçlüğünün belirtileri birçoğu aynı anda görüldüğünde kontrol ettirilmesi gereken belirtilerdir. Bu belirtiler beraberinde dil ve konuşma gelişiminin gerçekleştiği çocukluk evresinde sıkça görülmektedir.

Dil Konuşma Güçlüğü Nedenleri;

Ebeveynlerin çocuklarının dil ve konuşma zorluğu çektiğinden şüphelenmeleri halinde aşağıda yer alan belirtileri incelemeleri gerekir. Belirtilerden birkaçını aynı anda gösteren çocuklar için erken teşhis sürecinin ve kontrollerin önemli olduğunu dile getirmek şarttır.

  • Konuşurken ses atlama,
  • Kelimeleri okurken ya da söylerken harf ekleme ya da yeni heceler türetme,
  • Kelimelerde yer alan sesli harfleri uzatarak söyleme,
  • Sürekli kelime ya da hece tekrarı,
  • Kelime vurgulamada belirgin farklılıklar olması,
  • Sınırlı sözcük dağarcığı ile kendini ifade etmeye çalışma,
  • Konuşmak yerine beden hareketlerini tercih edilmesi,
  • Dikkat çeken ses tonları kullanımı.

Dil Konuşma Zorluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Dil ve konuşma zorluğu tedavisi itibari ile birden fazla seçeneği bulunan rahatsızlıklardan biridir. Dil ve konuşma bozuklukları tedavi edilmediğinde ömür boyu süren etkileri söz konusu olmaktadır. Doğru ve etkili bir tedavi ile çocukların dil konuşma zorluğu sorunundan büyük oranda kurtulmaları mümkündür.

Dil Konuşma Güçlüğü Tedavisi

Dil konuşma güçlüğü tedavisi uzman terapistler tarafından verilmektedir. Dil ve konuşma bozukluğu yaşayan çocukların sürekli ve düzenli olarak aldıkları terapiler ile terapistlerinin gözetiminde iyileşmeleri mümkündür. Bu iyileşme sürecinde ödevlerin düzenli olarak yapılması, terapilerde yapılan aktivitelerin uzman kontrolünde gerçekleştirilmesi gibi önemli süreçler bulunmaktadır.

Dil ve konuşma güçlüğü tedavisi için alanında uzman terapist kadromuzdan faydalanabilirsiniz. Deneyimli ve uzman kadro ile çocuklarınız için özel verilen eğitimin yanı sıra gelişim takibini de uzmanlarımızdan yardım alarak gerçekleştirebilirsiniz.