Özel Gereksinimli Çocuklar Sınavlarla Nasıl Başa Çıkar?

Özel gereksinimli çocukların hiçbir gerekçe ile eğitim hakkı elinden alınamaz. Özel gereksinimli çocukların, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve normal gelişim gösteren çocuklarla eşit eğitim imkânı sunulur. Orta ve ağır zihinsel engeli olan özel gereksinimli öğrenciler ise ortak sınavlardan muaf tutulur. Özel gereksinimli çocuklar, sınavlara hazırlık sürecinde ailelerinden destek alarak, gerekli talep ve başvurularını tamamlayabilir.

Özel gereksinimli çocuklar ve ailelerinin sınava hazırlanırken, engellilik durumlarını kanıtlar belgeye sahip olması gerekir. Özel gereksinimli bireyler, engellilik durumlarına uygun olacak şekilde ortak sınavlara katılır. Bunun için Sınav öncesinde ESKR/ÇÖZGER başvurularını tamamlamaları gerekir. Özel gereksinimli çocuklara yönelik sınav uygulamalarında ve özel yetenek sınavlarında, engelli kontenjanından yararlanabilmeleri için bireylerin, kurul kararı ile onaylanmış ESKR ya da ÇÖZGER’i yanlarında olmalıdır.

Özel Gereksinimli Çocuğunuzu Sınavlara Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Özel gereksinimli çocukların ailelerinin, çocuklarının eğitim sürecinin her aşamasına aktif olarak katılım sağlamaları gerekir. Aileler, özellikle engelli bireyler ve anneleri bu uzun soluklu sınav süreci ile baş etmede yardım ve desteğe gereksinim duyar. Aileler, bireysel eğitim programları (BEP) hazırlama süreçlerine de dahil olmalıdır.

Engelli bir çocuğunuz varsa, sınavlara hazırlanırken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Engelli öğrencilerin sınavlarda yanlarında, engellerine yönelik kullandıkları araç ve gereç taleplerinin değerlendirildiği bir belge olması gerekir. Ailelerin sınav hazırlık sürecinde ESKR ve ÇÖZGER’e araç ve gereç taleplerine ilişkin dilekçelerini, belirtilen süreler içerisinde sınavı yapan kuruma ulaştırmaları gerekir. Böylece ibraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile öğrenciler sınav salonuna alınabilir.
  • Özel gereksinimli çocuklar, talep etmeleri durumunda okuyucu ya da işaretleyici yardımı alabilir.
  • Aday öğrenciler, talepleri halinde diğer adaylardan farklı olarak engelli salonunda sınava alınabilir.
  • Üniversite sınavı için öğrencilerin engel durumlarına uygun ek süre, okuyucu, işaretleyici gibi haklardan yararlanabilmesi için başvuru aşamasında, engelli sağlık kurul raporlarını ÖSYM kayıt bürosuna vermeleri gerekir.

Özel gereksinimli çocuklar ve aileler bu süreci daha kolay atlatabilmeleri için ailelerin, öğrenciyi yönlendirmesi, engelli raporu başvuru ve sınav başvuru süreçlerine destek olması gerekir.

Özel gereksinimli çocukların sınav süreci hakkında daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Herkes Gelişmeyi ve Desteği Hak eder.