Evde Yapılacak Konuşma Terapisi

Evde-yapilacak-konusma-terapisi

Evde yapılacak konuşma terapisi, özel çocuklar için incelenen başlıklardan birisidir. Bilindiği üzere bazı çocuklar genetik sebeplerden veya gelişim dönemindeki aksaklıklardan dolayı diğer çocuklardan farklı olabilmektedir. Bu farklılığı ortadan kaldırmak ve çocukları yeniden topluma kazandırmak için konuşma becerilerinin kazandırılması son derece önemli bir detaydır. 

Anne ve babalar, bu konuda bilinçsiz oldukları için çocuklarına ne gibi destek sağlayabileceklerini merak etmektedir. Alanında uzman doktorlar ile görüşme sağlanarak çocuklar için yapılabilecek uygulamalar öğrenilebilir. Haftalık belli seanslar oluşturularak özel çocukların konuşma becerilerindeki artış sağlanabilir. Konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için aşağıda yer alan alt başlıkları inceleyebilirsiniz. 

Evde Yapılacak Konuşma Terapisi İçin Yöntemler 

Konuşma becerilerinde sorun olan ve kendilerini ifade edemeyen çocuklar için neler yapılabileceği pek çok başlıktan yararlanılarak incelenmektedir. Evde yapılacak konuşma terapisi için yöntemler başlığında ise ne gibi detaylara ağırlık verilmesi gerektiği ve hangi yöntemlerden yararlanılması gerektiği gibi detaylara vurgu yapılmaktadır. 

  • Kelime bilgisinin zenginleştirilmesi 
  • Dinleme ve konuşma temelli 
  • Konuşma organları için egzersizler 

Sıralanan bu üç yöntem, anne ve babaların yönetebileceği kadar basit olmakla birlikte hakkında bilgi edinilmesi gerekecek kadar hassas bir noktadır. Bu bağlamda her bir yöntemin nasıl ve ne denli uygulanması gerektiğini öğrenerek çocuklarınızın konuşma becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olabilirsiniz. Evde konuşma becerisi nasıl gelişir şeklinde araştırmalar yaparak da konu hakkında bilinçli olabilirsiniz. 

Kelime Bilgisinin Zenginleştirilmesi 

Konuşmada oldukça etkili olan ve asıl temel ihtiyaç olan kelimeler, ne kadar zengin olursa konuşma da bir o kadar akıcı hale gelecektir. Dil ve konuşma çalışmaları arasında ilk sırada önerilen kelime hazinesinin zengin hale getirilmesi için pek çok yöntemden yararlanılabilmektedir. Bu yöntemler; 

  • Yaşa göre kelime oyun setleri 
  • Oyunlar hazırlamak 
  • İsim, bitki, şehir oyunu 
  • Hazırlanan kartlar yardımıyla hikaye oluşturmak 

Gibi pek çok çeşitte olabilmektedir. Bu tarz yöntemler, hem çocukların konuşma becerisini geliştirmekte hem de kelime hazinelerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu da beraberinde akıcı konuşma ve kendini etkili bir şekilde ifade etme yeteneklerini de getirmektedir. 

Dinleme ve Konuşma Temelli 

Konuşmanın geliştirilmesindeki en temel eğitim dinlemek olarak değerlendirilmektedir. Sadece özel çocuklar için değil, aynı zamanda yeni bir dil öğrenme aşamasında olan kişiler de aynı yöntem üzerinden egzersizler yapmaktadır. Bu durumda gecikmiş konuşma etkinlikleri üzerinden destek vermek isteyen aileler dinleme ve konuşma etkinlikleri düzenleyebilmektedir. 

Çocukların gözleri kapatılarak sesin ne yönden geldiğini bilmesi, farklı ürünler üzerinden ses çıkarma etkinliklerinin tekrar edilmesi, hikayeleri tane tane okuyarak çocuklara tekrar ettirmek gibi pek çok yöntem bu başlık altında sıralanmaktadır. Konuşma becerisinin geliştirilmesi için önerilen bu seçenekler daha da çeşitli hale getirilebilir ve çocukların konuşma alanında kısa sürede gelişmeleri sağlanabilir. 

Konuşma Organları İçin Egzersizler 

Konuşma becerisinde sorun olan ve bu nedenle kendini rahatlıkla ifade edemeyen çocuklar için pek çok geliştirici yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisi de konuşma organlarının geliştirilmesidir. Örneğin konuşma terapisti İstanbul veya farklı şehirlerde de bu tarz uygulamalara fazlasıyla önem verilmektedir. Konuşma organlarının gelişebilmesi için öncelikli olarak; 

  • Burun egzersizleri 
  • Çene egzersizleri 
  • Dil egzersizleri 

Üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bunun dışında drama egzersizlerinin uygulanması da çocukların konuşma becerilerinin artmasında oldukça etkilidir. Drama egzersizlerinde korku, sevinç, üzüntü, şaşırma, esneme ve hapşırma gibi yüz kaslarını harekete geçiren uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaların düzenli aralıklarla yapılması sonucunda çocuklarda kayda değer bir gelişme gözlemlenebilmektedir. 

Konuşma Terapisi Kaç Yaşında Başlar? 

Konuşma terapisi kaç yaşında başlar sorusu ile birlikte küçük yaştaki çocuklar için doğru tedavi zamanı araştırılmaktadır. Yaşıtlarına göre konuşma süreci uzayan ve konuşmada güçlük çeken çocukların kısa sürede tedavi olmaları tavsiye edilmektedir. Bu tavsiye üzerinde pek çok anne ve baba, doğru zamanın kaç yaşında başlaması gerektiğini merak etmektedir. 

Konuşma becerisinin yeniden kazanılması adına tedavi olmayı kabul edenler için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu alanda hizmet veren dil terapistlerinin uyguladığı bazı egzersizler, küçük yaştaki çocuklar için de uygun hale getirilmektedir. Bunun dışında çocuklar için uygulanan yöntemlerin oyun formatında sunulduğu da fark edilmektedir. 

Yetişkinlerde Konuşma Terapisi 

Çocukların konuşma bozukluğu sebebiyle yaşadıkları sorunların yanı sıra yetişkinlerde konuşma terapisi de yetişkin bireylerin konuşmada kendilerini geliştirmesi amacıyla açıklanan bir başlık olarak ön plana çıkmaktadır. Genellikle konuşma bozukluğunun çocuklarda görülmesinin dışında bazı yetişkin bireylerin de konuşmada güçlük çektiği görülmektedir. Bu sorunun aşılması için uygulanan pek çok yöntem de bulunmakta ve yetişkinlerdeki konuşma bozukluğu tedavi edilebilmektedir. 

Yetişkinler, sesleri öğrenme konusunda çocuklardan daha hızlı gelişim kaydederken bu öğrenilen sesleri hayata geçirme konusunda oldukça zorlanmaktadırlar. Bu nedenle etkili bir sonuç alabilmek için sık sık pratik yapılması tavsiye edilmektedir. Pratik yapılmadığı zamanlarda öğrenilen bu seslere adapte olma süreci de uzayabilmekte ve yetişkinlerin bahsi geçen bu sorunu aşamamaları görülmektedir.