Genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu otizm, çocuğa göre farklılık gösteren tedavi yöntemlerine sahiptir. Tedavi yaklaşımlarına yardımcı olan beslenme ve diyet uygulamaları, semptomların azalmasını sağlar. Otizmli çocuklar, yiyeceklerin kokusuna, tadına, rengine ve dokusuna duyarlı olup bazı gıdaları tüketmeyi reddedebilir.
Otizmli Çocuklarda Görülen Beslenme Sorunları Nelerdir?
Sofrada uzun süre oturmakta ve yemek yemekte zorluk yaşayabilen otizmli çocukların yeterli sıvıyı ve besini alması gerekir. Sindirim sistemi veya iştahsızlık gibi sorunların önüne geçilerek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulabilir. Çocuklarda görülebilen beslenme sorunları şöyle;
- Bazı yiyeceklerin dokusu, kokusu ve aromasından rahatsız olup uzaklaşabilirler. Sınırlı yiyecek tüketimi ve bazı gıdaları sevmeme durumları görülebilir.
- Bazı çocuklar yeterli gıdayı almamayı bazıları da sürekli ve hızlı yemek yemeyi tercih edebilir. Bu durum, mide sorunlarına yol açabilir.
- Çocukların yiyecek seçimi ve aktivite yetersizliği, kabızlığa neden olabilir.
- Kullanılan ilaçlar, bireyleri iştahsızlığa ya da fazla yemeye yönlendirebilir. Besin emilimini etkileyerek kilo kontrolsüzlüğü yaşatabilir.
Otizmli Çocuklara Uygun Beslenme Önerileri Nelerdir?
Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek, otizmli çocukların öğrenme yeteneklerini artırabilir, duygu ve bilgilerini kullanma konusunda olumlu bir etki oluşturabilir. Otizmli çocuklar için bazı beslenme önerileri;
- Ebeveynlerin, çocuklarının besinleri seçmesine hazırlıklı olması gerekir. Birlikte alışveriş yapıp gıdalar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.
- Çocukların ilgi alanlarından destek alarak düzenli ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilirsiniz.
- Yemek zaman ve mekânlarını rutinleştirip kaygılarını azaltabilirsiniz. Çocukların rahatsız olduğu faktörleri göz önünde bulundurup rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.
- Beslenme uzmanlarından danışmanlık alarak özel diyet programları hazırlatabilirsiniz.
- Besinler konusunda seçici olabilen çocuklar, diyetisyen tarafından doğru bir şekilde yönlendirilebilir. Böylece, beslenme sorunları ve oluşturabileceği riskler belirlenebilir.
Otizmli Çocukların Beslenmesinde Diyet Yaklaşımları Nelerdir?
Otizmli çocuklar bağırsak geçirgenliği nedeni ile beslenmede seçici davranabilir. Vitamin ve mineral eksikliği yaşamamaları için bazı tedavi yaklaşımları uygulanabilir. Otizmli çocuklar için bazı beslenme şekilleri;
- Glutensiz ve Kazeinsiz: Arpa, çavdar, yulaf ile birlikte süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi gerekir. Opioidin maddesinin aşırı artması, otizmde görülen davranışlara neden olabilir.
- Ketojenik: Çok az karbonhidrat, yeterli protein ve yüksek yağ miktarının olduğu bir beslenme şeklidir. Bireylerin geçirdiği epilepsi nöbetlerinin sayısını ve şiddetini azaltır.
- Feingold: Salisalat ve fenol içeren gıdaların tüketilmediği bir diyet çeşididir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu iyileştirmeyi hedefler.
Otizmli çocuklarda beslenme konusunda daha geniş bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Her çocuk bizim için özeldir.