3-6 yaş konuşma güçlüğü, büyüme çağındaki çocukların dönemsel olarak yaşadıkları sorunlardan biridir. Çocuklar için konuşma öğrenme süreci sesleri duymaya başladıkları ilk anla beraber başlar. Sürekli olarak gelişir ve konuşma yeteneklerini de geliştirirler. Ancak bazı çocuklar için konuşma güçlüğü sorunu erken yaşlarda görülmeye başlanabilir.
3 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda sıkça ortaya çıkabilen konuşma güçlüğü sorunu erken teşhis ve düzenli tedavi ile giderilebilen sorunlardan biridir. Çocuğunuzun gelişimini düzenli takip ederek konuşma güçlüğü ile karşı karşıya olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
3-6 Yaş Konuşma Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar gelişim süreçleri boyunca her yönden gelişmeye başlarlar. Bu süreçte konuşma ve kelime dağarcığı yönünden de sürekli gelişirler. 3 ile 6 yaş arasındaki çocukların konuşma güçlüğü yaşadığını anlamanın ise bazı yolları bulunmaktadır.
3-6 Yaş Arası Çocuklarda Konuşma Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Normal gelişim tablosuna göre çocuklar için 3-4 yaş arası kendi cümlelerini kurabildikleri hatta hikayelerini anlatabildikleri bir dönemidir. Bu dönemde çocukların ortalama kelime dağarcığı ise 1000 kelime civarındadır. Genellikle ev adreslerini, ailesinin isimlerini ve benzeri bilgileri ezberlemeye başlarlar.
4-5 yaşındaki çocuklar gelişme dönemine göre geçmiş zaman ve gelecek zaman gibi zamanları kullanma konusunda gelişim gösterirler. Kendilerini ifade edebilir ve 5N 1K sorularını sorabilirler. Aktif kelime hazneleri ise 1500 kelime civarındadır.
5-6 yaşındaki çocuklar için gelişme döneminde konuşma akışı çok daha hızlıdır. Sağını solunu ayırt etme konusunda gelişen çocukların kelime haznesi de 2000 kelimeye kadar artış gösterir. Günlük hayatta kendilerini kolayca ifade edebilir, soyut kavramlar hakkında konuşmaya başlayabilirler. Bununla birlikte basit toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilirler.
3-6 Yaş Arası Konuşma Güçlüğü Belirtileri;
3-6 yaş arası konuşma güçlüğü belirtileri temelde normal gelişimin gerisinde kalan belirtilerdir. Bu belirtilerin sıkça yaşanması durumunda uzman desteği olarak konuşma geriliğine çare bulabilirsiniz.
- Çok kısıtlı kelime dağarcığı ile konuşma,
- Kendini ifade etmede zorluk yaşama,
- Konuşmak yerine beden dilini kullanma,
- Anlamsız sesler çıkararak kendini ifade etmeye çalışma,
- Konuşmaktan kaçınma,
- Sürekli aynı kelimeleri tekrar etme.
3-6 Yaş Konuşma Güçlüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?
3 ile 6 yaş arası konuşma güçlüğü erken teşhis ve düzenli tedavi ile giderilebilen rahatsızlıklardan biridir. Uzman dil ve konuşma terapistleri eşliğinde düzenli eğitimler ile konuşma güçlüğü sorunu aşılabilmektedir. Ancak bu noktada tedavinin etkili olması üzerindeki en büyük faktörler düzenli tedavi ve erken teşhistir.
Çocuklarınızın gelişimini düzenli takip ederek var olan konuşma güçlüğü sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Çocukların gelişimi bazen yaşıtların göre daha yavaş ya da daha hızlı olabilir. Her iki durumda da yaşanan güçlükler tedavi edilmediğinde ömür boyu süren etkiler ortaya çıkabilmektedir. 3 ile 6 yaş arası konuşma güçlüğü tedavisinde uzman kadromuz ve deneyimli ekibimiz ile çocukların zorlukları aşmaları için gereken her adımı atıyoruz.