Dil ve Konuşma Terapisi Seans Ücretleri

Dil ve Konuşma Terapisi Seans Ücretleri

Dil ve konuşma terapisi seans ücretleri belirlemek için dil ve konuşma iletişim güçlükleri değerlendirilir ve gerekli olan terapi belirlendikten sonra ücret hakkında bilgi verilir. Dil ve konuşma terapisti multidisipliner ekiplerdeki diğer profesyonel kişiler ile beraber çalıştırılır ve çocuğun olabildiğince etkili bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olunur. Dil ve konuşma terapisi seansları belirlenirken, 

  • Terapi programı oluşturmak için kişilerin aileleri ile yakın bir şekilde çalışılır ve dil ve konuşma terapisi seans ücretleri kişilerin sorununa göre belirlenir. 
  • Erken teşhis ile beraber yapılan uygun müdahalelerde bireylerin yaşamlarında meydana gelen olumsuz etkiler azaltılır bu sebeple kişilerin bu dönemde uzman kişilerden yardım alması önemlidir. 
  • Dil ve konuşma terapistleri sadece sözel veya sözel olmayan iletişim sorunu değil aynı zamanda yutma ve yeme bozuklarına kadar geniş bir aralıkta hizmet verilir. 
  • Dil ve konuşma terapisi yorumlar bakıldığı zaman kişilerin terapi ile hayatı önemli ölçüde gelişir ve bununla birlikte birçok alanda iyileşme sağlarlar. 

Dil ve Konuşma Terapistlerinin Hizmet Alanları 

Bireylerin iletişim becerilerinin oluşturmasında dil ve konuşma terapistleri yardımcı olur aynı zamanda ve etkili iletişim kurmalarına yardımcı olurlar. Dil ve konuşma terapistlerinin hizmet alanı bakıldığı zaman, 

  • Kekemelik ve akıcılık bozukluğu olan bireylerin daha akıcı konuşulması sağlanır. 
  • Artikülasyon bozukluğu veya fonolojik bozukluğu olan bireylerin konuşma seslerinin uygun üretimini öğrenmek. 
  • Konuşma terapisti ile dil ve konuşma gelişimi geciken kişilere yardımcı olması sağlanır. 
  • Ses ile ilgili sorun yaşayan kişilere ses terapileri uygulamak. 
  • Afazik bireylerde konuşma ve dil becerilerinin tekrardan öğrenilmesi için yardımcı olmak. 
  • Yutma sorunu yaşayan kişilerin tedavi edilmesi, beslenme biçimlerinin düzene oturtulması ve geri kazanılması için tedavi uygulamak. 
  • Bireylerin iletişimin etkililiğini arttırmak için çalışmak, sözel olmayan iletişimlerde günlük becerilerinin geliştirilmesi. 
  • İleri düzeyde konuşma sorunu olan kişilerde alternatif iletişim sistemlerini değerlendirerek destekleyici olmak, geliştirmek. 
  • Konuşma ve dil bozuklarının tedavi edilmesi ile beraber ilgili olan topluma ve bireylere öneri bulunması aynı zamanda evde yapılacak konuşma terapisi uygulamalarının anlatılarak ödevlendirmek. 

Konuşma Terapisi Kaç Seans 

Dil ve konuşma terapisi genellikle 4 yaşından sonra başlanır ve bireyler 7 ila 8 yaşına geldikleri zaman anadilin tüm seslerini doğru bir şekilde üretebilirler. Konuşma terapisi kaç seans bakıldığı zaman tamamen kişiden kişiye göre değişmektedir. Kişilerin yaş probleminin derecesi, ek başka sorunlarının olması gibi faktörlere göre haftalık seans sayısı belirlenir. Dil ve konuşma terapisi seanslarına bakıldığı zaman, 

  • Terapi süresi her bireyde farklıdır ve birkaç haftadan birkaç aya ve ileri düzeydeki olan vakalarda bir yıla kadar sürebilmektedir. 
  • Çocuklar haftada iki kez olmak üzere dil ve konuşma terapisine giderler ve seans vakitleri 45 dakika gibi bir süreçte olmaktadır. 
  • Hazırlanan program ile birlikte çeşitli çalışmalar yapılır seansların bir kısmı bireylerin evde çalışması ile ev ödevleri verilir. 

Dil ve Konuşma Terapisi Ne Zaman Alınmalıdır? 

Dil ve konuşma terapisi özellikle çocukluk dönemi içerisinde çocuk bireylerinin konuşma özelliğinin yaşıtlarından farklı olduğunu düşünen aile ve öğretmenler dil ve konuşma terapisti ile görüşebilirler. Çocuklarda dil ve konuşma terapisti çocuklarının konuşma probleminin sebebi ile birlikte hangi seslerde problemi olduğu, ses iletim bozukluğu şiddetini belirler. Dil ve konuşma terapisi ne zaman alınmalıdır bakıldığı zaman, 

  • Ergenlik veya yetişkinlik döneminde de dil ve konuşma terapisi yapılabilmektedir fakat özellikle çocukluk döneminde küçüklük yaşlarla yapılan terapiler daha kısa sürede sonuç verir. 
  • Okul öncesinde çocuklar bazı sesleri konuşamıyor, konuşması anlaşılamıyor, 6 aydan uzun süredir kekeliyorsa dil ve konuşma terapisi almalıdır. 
  • Çocukların kullandığı sözcük sayısı yaşıtlarına göre yetersizse, çocuklar hala cümle kurmuyorsa, çocuklar konuşma bozukluğu sebebinden dolayı sıkını yaşıyorsa dil ve konuşma terapisi almalıdır. 
  • Çocukluk döneminde bazı sesler çıkartılamıyorsa, bazı sesleri söyleyemiyorsa, hala basit cümleler kuruluyorsa dil ve konuşma terapisi almalıdır. 
  • Yetişkin olan kişilerde bazı sesler hala söylenmiyorsa, konuşma çok hızlı ve anlaşılmazsa ve kekemelik durumu tüm hayatı etkiliyorsa dil ve konuşma terapisi almalıdır. 

Benzeri durumlarda yani iletişime dayalı olan tüm engellerde kişilerin günlük yaşamında hayatı zorlanmaya başladığı zaman dil ve konuşma terapisi alınmalıdır. Dil ve konuşmaya dair herhangi bir güçlük çektiğini düşünen kişiler uzman dil ve konuşma terapisi ile anlaştıkları zaman hayatlarında daha iyi olabilecekler. 

Dil ve Konuşma Terapisine Başlamak İçin En Uygun Yaş Nedir? 

Dil ve konuşma terapisi için kişiler 3 yaşında gelen çocuklarının konuşmasının ailesinin dışındaki kişiler tarafınca anlaşılır olması gerekmektedir. Eğer kişiler 3 yaşına rağmen kendilerini ifade etmekte zorlanıyorlarsa, sesleri doğru bir şekilde çıkartamıyorlarsa ve sözcükleri doğru bir şekilde kullanamıyorlarsa dil ve konuşma terapisi ile yardım alınması gerekmektedir.  

Sonrasında uzmanlar tarafından belirlenen dil ve konuşma terapisi seans belirlenir ve tedaviye başlanılır. Haftalık veya aylık olarak bireylere konuşma ve dil terapisi sağlanır. 

Neden Dil ve Konuşma Terapisi Gerekir? 

Dil ve konuşma sorunları ile kişilerin hayatı boyunca iletişim sorununa yol açar. Dinleyen kişiler karşısındaki kişilerin ne söylediğini anlamaz ve bu durumda kişilerin okul, meslek, toplumsal gibi birçok iletişimi etkiler. Dil konuşma terapisi bozukluğunun birçok sebebi olabilir bu sebeplerden bazıları, 

  • Ağız bölgesinde meydana gelen anomaliler, dudak, damak yarık sorunu, dil diş sorunları. 
  • Sık geçirilen orta kulak iltihabı veya işitme engeli. 
  • Nörolojik bozukluklara bağlı olarak felç, Serebral palsi, travmatik beyin yaralanmaları. 
  • Zekâ geriliği, herhangi bir anatomik, organik sebebi olmayan durumlar, nörolojik sorunlar. 
  • Yanlış öğrenme durumu ve yanlış pekiştirme durumu. 
  • Motivasyon eksikliği, yaşanan olumsuz durumlarda meydana gelen kekeme durumu. 

Gibi ve benzeri durumlar için dil ve konuşma uzmanlarından yardım alınabilir. Dil ve konuşma terapisi için kişiler yaşı kaç olursa olsun her zaman konuşma terapisti üzerinden yardım alabilirler böylece kişilerin hayatlarında meydana gelen sorunlar daha iyileştirilebilir olur ve hem mesleki hem okul hem de sosyal hayatlarında iletişimleri kuvvetlenir.